Hormon bozucular nedir? Hormon bozucular nedir?, Hormonları bozan şeyler nelerdir?, Endokrin bozucular nelerdir?, Hormonlar çok çalışırsa ne olur?, Hormonal hastalıklar nelerdir?, Hormonların bozulduğu nasıl anlaşılır?
Hormon bozucular nedir?
Hormonları bozan şeyler nelerdir?, Temizlik malzemeleri, boyalar, böcek ilaçları ve plastik kapların içinden yiyeceklere karışan maddeler gibi pek çok kimyasalla gün boyu iç içe yaşıyoruz. “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan bu kimyasallar, sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
Hormonları bozan şeyler nelerdir?
Hormonları bozan şeyler nelerdir?,
Temizlik malzemeleri, boyalar, böcek ilaçları ve plastik kapların içinden yiyeceklere karışan maddeler gibi pek çok kimyasalla gün boyu iç içe yaşıyoruz. “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan bu kimyasallar, sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Endokrin bozucular nelerdir?
Endokrin bozucular nelerdir?,
Hormon bozukluğu, tiroid, hormon tedavileri, tümör, stres, ilaçlar, diyabet, cushing sendromu, hipotiroidi ve travmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaşam boyunca hormon seviyeleri doğal olarak yükselir ve düşer. Özellikle ergenlik, hamilelik ve menopoz döneminde hormon bozuklukları görülebilir. Hormonlar çok çalışırsa ne olur?
Hormonlar çok çalışırsa ne olur?,
Endokrin bozucular, vücutta endokrin sistemini ve dolayısıyla da hormonların doğal işleyişini bozarak sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açan kimyasallardır. Sık kullanılan eşyalar, yiyecek-içecekler, giysiler, solunan hava ve hatta vücutta bulunabilirler. Hormonal hastalıklar nelerdir?
Hormonal hastalıklar nelerdir?,
Graves hastalığında, vücut kendi kendine reaksiyon gösteriyor ve bu nedenle tiroid bezi fazla çalışarak aşırı aşırı hormon salgılıyor, metabolizma çok hızlanıyor, nabız yükseliyor, hasta kilo alamaz hale geliyor. Bu durum giderek yaşamı tehdit eden ciddi bir rahatsızlığa dönüşüyor. Hormonların bozulduğu nasıl anlaşılır?
Hormonların bozulduğu nasıl anlaşılır?,
Bir başka deyişle iç salgı hastalıkları bilimi ya da hormon hastalıkları denilebilmektedir. Geniş bir yelpazeye sahip olduğu söylenebilmektedir. Şeker hastalığı, tiroit, hipofiz rahatsızlıkları, metabolik kemik hastalıkları endokrinoloji alanına girmektedir. Kadınlarda hormonlar neden bozulur?
Kadınlarda hormonlar neden bozulur?,
Hormon bozukluğu belirtileri vücudun farklı bölgelerinde kendini gösterebilir. Duygusal ve psikolojik belirtiler, cilt sorunları, uyku sorunları, metabolik sorunlar, adet döngüsündeki düzensizlikler, cinsel işlev bozuklukları ve enerji eksikliği hormon bozukluğunun en belirgin işaretleridir. Plastik şişe östrojen artırır mı?
Plastik şişe östrojen artırır mı?,
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir. Hormon sağlığını korumak için ne yapmalıyım?
Hormon sağlığını korumak için ne yapmalıyım?,
Bisfenol-A (BPA): Plastik kapların ve boyaların içinde bulunur. Östrojen benzeri etki gösterebilir. Obeziteyi, nörolojik hastalıkları, üreme sistemi ile ilgili hastalıkları, astımı, hormon bağlantılı kanserleri tetikleyebilir. Altın hormonları etkiler mi?
Altın hormonları etkiler mi?,
Hormonların dengelenmesi için beslenme alışkanlıklarının düzene sokulması gerekir. Şekerli gıdaları azaltmak ve lif oranı yüksek ve sağlıklı yağlar (zeytinyağı, kabuklu yemişler, tohumlar ve balıkta bulunan yağlar) içeren gıdaları tüketmek hormon dengesine yardımcı olabilir. Fazla hormon salgılanırsa ne olur?
Fazla hormon salgılanırsa ne olur?,
Çalışmalar altın nanoparçacıklarının testis hücrelerinde serbest radikaller üreterek ve oksidatif strese neden olarak testosteron, luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) dahil olmak üzere önemli üreme hormonlarının seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Tiroid ağrısı nereye vurur?
Tiroid ağrısı nereye vurur?,
Hormonların Az ya da Fazla Salgılanması Organları Etkiler
Bu hormon metabolizmayı yani organların çalışma temposunu yönettiğinden fazla salgılanması, organların fazla çalışmasına ve yorulmasına neden olur. Bu durum kalbi yorar, kas kasılmalarını artıracağı için kas dokusunu etkiler; titremelere neden olur. Hormonal göbek nasıl olur?
Hormonal göbek nasıl olur?,
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.