Başımıza gelen her şey kader mi? Başımıza gelen her şey kader mi?, Başımıza gelen her şey allahtan mı?, Allah kadere müdahale eder mi?, İnsanın yaşadığı her şey kader midir?, İnsanın kaderi kendi elinde mi?, Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?
Başımıza gelen her şey kader mi?
Başımıza gelen her şey allahtan mı?, Birincisi, Allah kaderi, alnımıza yazmıştır. Başımıza gelen her şey kaderimizdir. Hiçbir müdahale yetkimiz yoktur. İkincisi, kaderimizi her şeyiyle biz belirleriz, Allah'ın bir müdahalesi söz konusu değildir.
Başımıza gelen her şey allahtan mı?
Başımıza gelen her şey allahtan mı?,
Birincisi, Allah kaderi, alnımıza yazmıştır. Başımıza gelen her şey kaderimizdir. Hiçbir müdahale yetkimiz yoktur. İkincisi, kaderimizi her şeyiyle biz belirleriz, Allah'ın bir müdahalesi söz konusu değildir. Allah kadere müdahale eder mi?
Allah kadere müdahale eder mi?,
Başa gelen her şey hayra yorulamaz, çünkü şerde hayır yoktur. Bu sözün doğrusu şöyledir: “Olan veya başımıza gelen BAZI ŞEYLERDE hayır OLABİLİR.” KONUYLA İLGİLİ BAZI AYETLER: Bakara suresi 155-156 ve 216; Nisa suresi 78; Rum suresi 41; Enbiya suresi 35; Ankebut suresi 2.ayetler. İnsanın yaşadığı her şey kader midir?
İnsanın yaşadığı her şey kader midir?,
Allah gerektiği zaman, tabiî kanunları bozmadan müdahale etmektedir. Ama bu müdahalenin nasıl ve ne derece olduğunu ancak Allah bilmektedir. İnsanın kaderi kendi elinde mi?
İnsanın kaderi kendi elinde mi?,
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz. Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?
Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?,
Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır. Her şeyin üst üste gelmesi ne anlama gelir diyanet?
Her şeyin üst üste gelmesi ne anlama gelir diyanet?,
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.” Basımıza gelenler kader mi?
Basımıza gelenler kader mi?,
Her şey üst üste geliyorsa sabret ferahlık yakındır. Evlilik nasip mi kader mi?
Evlilik nasip mi kader mi?,
Birincisi, Allah kaderi, alnımıza yazmıştır. Başımıza gelen her şey kaderimizdir. Hiçbir müdahale yetkimiz yoktur. İkincisi, kaderimizi her şeyiyle biz belirleriz, Allah'ın bir müdahalesi söz konusu değildir. Allah hayatımıza müdahale eder mi?
Allah hayatımıza müdahale eder mi?,
Allah, her şeyi birtakım sebeplere bağlamıştır. İnsan bunları yerine getirirse Allah da o sebeplerin sonucunu yaratacaktır. Bu da ilahi bir kanundur ve kaderdir. Dolayısıyla evlilik kişi iradesine bağlı olan kaderdir. Dua ve sadaka kaderi değiştirir mi?
Dua ve sadaka kaderi değiştirir mi?,
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder. Başımıza gelen hastalıklar kader midir?
Başımıza gelen hastalıklar kader midir?,
Hadislerde duanın belaları def edeceğine (Tirmizî, Kader, 6 [2139]; Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, 5/184-185 [3279-3280] işaret edilse de ezelde bağlı olarak takdir edilmiş şeyler yine dua ile meydana gelecektir. Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Allah insanın kaderini ne zaman yazar?
Allah insanın kaderini ne zaman yazar?,
Ne kadar tedbir alırsak alalım başımıza gelen bütün hastalıklar, netice itibariyle Allah'ın takdir ve iradesi ile ortaya çıkar.