Gusül abdesti almadan önce kıl alınır mı? Gusül abdesti almadan önce kıl alınır mı?, Kıllar gusülden önce mi sonra mı?, Boy abdesti almadan tüy alınır mı?, Gusül abdesti alırken traş olunur mu?, Tüy almak gusül abdesti bozar mı?, Kıllar banyodan önce mi alınmalı sonra mı?
Kıllar gusülden önce mi sonra mı?
Kıllar gusülden önce mi sonra mı?,
378- Guslederken, bedenin bir parçası sayılan kısa kıllar yıkanmalıdır; uzun kılların yıkanması vacip değildir. Onlara değmeden suyu bedene ulaştırırsa guslü sahihtir. Boy abdesti almadan tüy alınır mı?
Boy abdesti almadan tüy alınır mı?,
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur. Gusül abdesti alırken traş olunur mu?
Gusül abdesti alırken traş olunur mu?,
Gusül abdesti, tüm vücudun yıkanması gereken bir ibadettir. Etek traşı ise, vücudun belirli bir bölgesinin tıraş edilmesidir. Bu iki ibadetin sırası, İslami fıkıhta tartışılan bir konudur. Bazı İslam alimlerine göre, etek traşı gusül abdestinden önce yapılmalıdır. Tüy almak gusül abdesti bozar mı?
Tüy almak gusül abdesti bozar mı?,
Gusül abdestini farz kılan şeyler arasında kıl koparmak veya tıraş olmak ya da ağda yapmak yoktur. Kıllar banyodan önce mi alınmalı sonra mı?
Kıllar banyodan önce mi alınmalı sonra mı?,
Ağdayı yapmadan bir gün önce duş almak önemlidir. Cildin temiz olması, ağdanın daha iyi yapışmasını sağlar ve daha etkili bir sonuç elde edilmesine yardımcı olur. Duş sırasında ağda yapılacak bölgenin hafifçe masaj yapılması da cildi ağdaya hazırlar. Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?
Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?,
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]). Tüy koparmak abdesti bozar mı?
Tüy koparmak abdesti bozar mı?,
Evet, başında bit fazla olursa ve ona zahmet verirse saçını tıraş etmesi caiz olur. Aynı şekilde zaruret gereği bedenindeki tüyleri de tıraş edebilir. Abdest, gusül, teyemmüm alırken, bedeni necasetten veya suyu engelleyen engellerden temizlerken ihramlının vücudundan kıl koparsa sakıncası yoktur. Cünüpken ne haramdır?
Cünüpken ne haramdır?,
İslam fıkhına göre, avret yerlerindeki kılların uzunluğu gusül ve namazın geçerliliği açısından önemli bir husustur. Gusül abdesti almak için avret yerlerini yıkamak farzdır. Bu nedenle, avret yerindeki kılların arpa boyunu geçmemesi gerekir. Avret yerindeki kıllar gusle engel mi?
Avret yerindeki kıllar gusle engel mi?,
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı bir kadına dokunması, günah olmakla beraber, Hanefî mezhebine göre bu durumda erkeğin de kadının da abdesti bozulmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10). Cinsel organların birbirine değmesi gusül gerektirir mi?
Cinsel organların birbirine değmesi gusül gerektirir mi?,
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Cünüp iken neler yapılmaz?
Cünüp iken neler yapılmaz?,
Şakalaşma esnasında veya şehveti düşüncelerden dolayı kadının kendisinden gelen rutubet temizdir, gusul gerektirmez ve abdesti de bozmaz. Gusül bozan şeyler nelerdir?
Gusül bozan şeyler nelerdir?,
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.