Gusül abdesti almadan banyo yapılır mı? Gusül abdesti almadan banyo yapılır mı?, Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?, Gusül abdesti almadan önce yıkanmak gerekir mi?, Duş alınca gusül gerekir mi?, Yıkanmadan gusül abdesti alınır mı?, Cünüplük banyo yapınca geçer mi?
Gusül abdesti almadan banyo yapılır mı?
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?, Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar? Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar.
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?,
Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar? Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar. Gusül abdesti almadan önce yıkanmak gerekir mi?
Gusül abdesti almadan önce yıkanmak gerekir mi?,
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır. Duş alınca gusül gerekir mi?
Duş alınca gusül gerekir mi?,
Gusül iken ibadetlerimiz sıkıntılı oluyorsa önce vücudumuzu temizlememiz sonrasında normal abdest almak bana kalırsa daha iyi. Mesela gusülsüz iken namaz kılınmaz , kuran okunmaz veya normal iş yapılması doğru değilse önce beden temizliği olur sonrasında gusül alınır. En azından ben öyle rahat ediyorum. Yıkanmadan gusül abdesti alınır mı?
Yıkanmadan gusül abdesti alınır mı?,
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir. Cünüplük banyo yapınca geçer mi?
Cünüplük banyo yapınca geçer mi?,
378- Guslederken, bedenin bir parçası sayılan kısa kıllar yıkanmalıdır; uzun kılların yıkanması vacip değildir. Onlara değmeden suyu bedene ulaştırırsa guslü sahihtir. Ama onları yıkamadan bedene suyun ulaşması mümkün değilse onları yıkamalıdır. Niyet edip duş almak gusül sayılır mı?
Niyet edip duş almak gusül sayılır mı?,
Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar? Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar. Ağza almak guslü bozar mı?
Ağza almak guslü bozar mı?,
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Gusül abdesti geç almak günah mı?
Gusül abdesti geç almak günah mı?,
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır. Boşaldıktan sonra idrar yapmadan gusül alınır mı?
Boşaldıktan sonra idrar yapmadan gusül alınır mı?,
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?,
Abdesti yok idiyse abdest almalıdır, gusül almasına gerek yoktur. 347- Meni çıktıktan sonra idrar yapılması müstehaptır. İdrar yapılmaz da gusülden sonra meni mi, yoksa başka bir akıntı mı olduğu bilinmeyen bir rutubet çıkarsa, meni hükmünü taşır. Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?,
Hz. Âişe (r.a.) şöyle anlatır: “Resûlullah'a, 'Bir kimse uykudan uyandıktan sonra çamaşırında ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa (yıkanması gerekir mi?)' diye soruldu. O da 'Evet, yıkanmalıdır!' Önce gusül mü normal abdest mi?
Önce gusül mü normal abdest mi?,
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnâî bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması hâlinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.