Gusül abdesti alınmazsa günah olur mu? Gusül abdesti alınmazsa günah olur mu?, Gusül abdesti alınmazsa ne olur?, Gusülsüz gezmenin günahı nedir?, Cünüp yatmak günah mı?, Gusül abdesti almayan dinden çıkar mı?, 1 gün boyunca gusül almazsam ne olur?
Gusül abdesti alınmazsa günah olur mu?
Gusül abdesti alınmazsa ne olur?, Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Gusül abdesti alınmazsa ne olur?
Gusül abdesti alınmazsa ne olur?,
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Gusülsüz gezmenin günahı nedir?
Gusülsüz gezmenin günahı nedir?,
Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar? Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar. Cünüp yatmak günah mı?
Cünüp yatmak günah mı?,
Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Zorunlu bir durum olmadıkça cünüp halindeki bir kişi gezmemeli, yememeli ve içmemelidir. İlk fırsatta gusül abdesti alınmalıdır. Gusül abdesti almayan dinden çıkar mı?
Gusül abdesti almayan dinden çıkar mı?,
Cenabet bir kimsenin şunları yapması ise mekruhtur: Yemek ve içmek (gargara ve burna su çekme hariç) Abdestsiz uyumak. 1 gün boyunca gusül almazsam ne olur?
1 gün boyunca gusül almazsam ne olur?,
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "(Abdestsiz ise) abdestsiz olduğunu ve (cünüp ise) yıkanmadığını bildiği ve bu halde namaz kılmanın haram olduğunu halde namaz kılarsa, büyük bir günah işlemiş olur. Duş almak gusül yerine geçer mi?
Duş almak gusül yerine geçer mi?,
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. En fazla kaç gün cünüp kalınabilir?
En fazla kaç gün cünüp kalınabilir?,
Duş almak, ancak usulüne uygun ve niyetle yapıldığı takdirde gusül yerine geçer. Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?,
Duş almak, ancak usulüne uygun ve niyetle yapıldığı takdirde gusül yerine geçer. Gusülsüz ölürsem ne olur?
Gusülsüz ölürsem ne olur?,
Duş almak, ancak usulüne uygun ve niyetle yapıldığı takdirde gusül yerine geçer. Sabaha kadar cünüp kalmak günah mı?
Sabaha kadar cünüp kalmak günah mı?,
Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir. İnzivadan sonra yıkanmak mecburiyeti vardır. Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?,
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnâî bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması hâlinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Cünüpken tövbe edilir mi?
Cünüpken tövbe edilir mi?,
İnsanın eşiyle ilişki kurması veya rüya görmesi gibi mübah bir nedenle cünüp iken ölmesi, onun imanının zayıf olduğuna veya kötü sonuç üzere öldüğüne delil değildir. Nitekim sahabelerden Hanzala Radiyallahu anhu, cünüp iken şehit olmuş ve melekler onu yıkamıştır.