Islamda çocuk şart mı? Islamda çocuk şart mı?, İslamda çocuk yapmak zorunlu mu?, Evlilikte çocuk yapmak şart mıdır?, Dinimizde kaç çocuk olmalı?, Çocuk yapmak Allah'ın emri mi?, Çocuk olmaması imtihan mıdır?
Islamda çocuk şart mı?
İslamda çocuk yapmak zorunlu mu?, CEVAP: Çocuk sahibi olmayı istememek yani doğum kontrol uygulaması yapmak caiz değildir. Dinen insana çok çocuk sahibi olması tavsiye edilir. Böylece İslam Ümmeti'nin sayısı çoğalmış ve Peygamber efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ümmetinin çokluğu ile kıyamet günü övünmesi gerçekleşmiş olur.
İslamda çocuk yapmak zorunlu mu?
İslamda çocuk yapmak zorunlu mu?,
CEVAP: Çocuk sahibi olmayı istememek yani doğum kontrol uygulaması yapmak caiz değildir. Dinen insana çok çocuk sahibi olması tavsiye edilir. Böylece İslam Ümmeti'nin sayısı çoğalmış ve Peygamber efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ümmetinin çokluğu ile kıyamet günü övünmesi gerçekleşmiş olur. Evlilikte çocuk yapmak şart mıdır?
Evlilikte çocuk yapmak şart mıdır?,
Tüm Sünni / Şii mezhepleri, İslami evliliklerin icma olarak adlandırılan iki rıza gösteren taraf arasındaki sözleşmeler olduğu için, İslam'da zorla evliliklerin kesinlikle yasak olduğu konusunda hemfikirdir. Dinimizde kaç çocuk olmalı?
Dinimizde kaç çocuk olmalı?,
Türk aile hukuku mevzuat ve içtihatları, eşleri çocuk sahibi olmaya zorlayan bir düzen kurmuş değildir. Buna göre, kimsenin üreme ve bir sonraki jenerasyonu üretme gibi bir ödev yükleyen kural, yasa veya içtihat bulunmamaktadır. Bu durum bireyler için olduğu gibi, evlilik birliğindeki eşler için de geçerlidir. Çocuk yapmak Allah'ın emri mi?
Çocuk yapmak Allah'ın emri mi?,
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi. Nüfus yapımızı hem sağlam hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştirmemiz ve sağlam hale getirmemiz gerekiyor" dedi. Çocuk olmaması imtihan mıdır?
Çocuk olmaması imtihan mıdır?,
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir. Çocuk istemeyen erkek kul hakkına girer mi?
Çocuk istemeyen erkek kul hakkına girer mi?,
Allah bir çocuğumuzu nur topu gibi yaratırken, diğerini çirkin ya da bedensel özürlü yaratabilir. Bütün çocuklarımız erkek olabilir ya da kız da olabilir. Bütün bunlar imtihan olarak bize sunulmaktadır. Rabbimiz, “Çocuklarınızı yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun.” (et-Tahrim, 66/8) buyurmaktadır. Çocuk olmadan evlilik olur mu?
Çocuk olmadan evlilik olur mu?,
Evlilikte çocuk isteyip istememe sorunu, eşlerden birinin çocuk sa- hibi olma isteğine diğerinin olumsuz yaklaşımı ile doğar. Bu anlamda çocuk istemeyen, eşlerden kadın olabileceği gibi erkek de olabilir. sine karar verme hakkına sahiptir. Çocuğu olmayan kadını boşamak caiz mi?
Çocuğu olmayan kadını boşamak caiz mi?,
Çocuk sahibi olmadan evlilik yürütmek zor olabilir, ancak imkansız değildir. Çiftlerin, yukarıdaki noktalara dikkat ederek, çocuk sahibi olmadan da mutlu ve sağlıklı bir evlilik yaşayabilirler. Uzman Psikolog Ramazan Şimşek Hayat Güzeldir programında Özge Ulusoy'un sorularını cevaplıyor. Çocuk olmamasi boşanma sebebi midir?
Çocuk olmamasi boşanma sebebi midir?,
Cevap. Her zaman boşamak caizdir. Sebepsiz boşamak mekruhtur. Kadının mehrini ve iddet nafakasını vermek mecburiyetindedir. 1 kadın 4 erkekle evlenebilir mi?
1 kadın 4 erkekle evlenebilir mi?,
Yargıtay kararlarında da eşin hiçbir sebep yokken çocuk istememesi, boşanma sebebi olarak kabul edildiği içtihat edilmiştir. Dinde kaç yaşına kadar çocuk sayılır?
Dinde kaç yaşına kadar çocuk sayılır?,
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır. Tek çocuk mantıklı mı?
Tek çocuk mantıklı mı?,
Ebû Hanîfe'ye göre erkek on sekiz, kız on yedi yaşını tamamlayınca, İslâm hukukçularının büyük çoğunluğuna göre ise erkek-kız ayırımı olmaksızın çocuk on beş yaşını tamamlayınca fiilen erip ermediğine bakılmaksızın hükmen bulûğa ermiş sayılır.